Różne ziewnięcia, różne funkcje?

13 lutego 2014, 07:38

Choć ludzie ziewają z rozmaitych przyczyn fizjologicznych i psychologicznych, wszystkie ziewnięcia wyglądają podobnie. U dżelad (Theropithecus gelada) występują za to 3 typy ziewnięć, dzięki którym członkom stada wysyła się różne komunikaty.



Bakterie zapraszają na owocową ucztę

17 kwietnia 2014, 10:52

Larwy muszek owocowych ciągną do zapachu owoców już zasiedlonych przez larwy, bo tak działają na nie bakterie z organizmów pobratymców.


Gruziński pochówek z rydwanami

26 czerwca 2014, 12:04

W Gruzji natrafiono na pochówek sprzed ponad 4 tys. lat z 2 rydwanami, złotymi artefaktami i najprawdopodobniej ofiarami z ludzi.


Zarodziec malarii wyczuwa i reaguje na obecność komara

12 września 2014, 17:52

Zarodźce malarii odpowiadają na gryzienie ich gospodarza przez komary. Reakcja pasożyta nasila transmisję na będące wektorami zakażenia owady.


Aedes aegypti

Bakteria z jelita komarów atakuje komary, wirusa dengi i zarodźce malarii

24 października 2014, 10:47

Tak jak w przypadku ludzi, w przewodzie pokarmowym owadów występują liczne bakterie. Mikrobiom jelita wpływa zaś na zdolność transmitowania przez nie chorób. Ostatnio naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa ustalili, że bakteria wyizolowana z przewodu pokarmowego Aedes aegypti może zmniejszyć liczbę komarów zarażonych zarodźcami malarii i wirusami dengi.


Grafenowo-ołowiana spintronika

17 grudnia 2014, 09:45

Hiszpańscy naukowcy zauważyli, że po dodaniu do płachty grafenu atomów ołowiu, powstaje silne pole magnetyczne. Odkrycie to może mieć znaczenie dla rozwoju spintroniki.


Współpracujące komórki nowotworu

29 stycznia 2015, 12:13

Wiele nowotworów jest bardzo trudnych w leczeniu. Zdaniem naukowców z University of East Anglia, wynika to z faktu... współpracy pomiędzy poszczególnymi komórkami. Uczeni wykazali, że komórki nowotworowe współpracują ze sobą przy produkcji czynników wzrostu, molekuł potrzebnych do rozwoju guza


'Szczęki' z uchatką w roli głównej

27 marca 2015, 13:53

Uchatki karłowate (Arctocephalus pusillus) polują na żarłacze błękitne (Prionace glauca).


Duża ilość soli w diecie opóźnia dojrzewanie

18 maja 2015, 16:18

Wysokie spożycie soli może opóźnić pokwitanie - twierdzi zespół Dori Pitynski z Uniwersytetu Wyoming, który zaprezentował swoje wyniki na Europejskim Kongresie Endokrynologii w Dublinie.


Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego

3 lipca 2015, 11:59

Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy